nieuws
10.02.2020

Eerste steenlegging Saffrou te Oudenaarde

Vrijdag 2 oktober vond de eerste steenlegging van het project Saffrou in Oudenaarde plaats. Een project dat staat voor een nieuwe visie op stadsontwikkeling. Saffrou wordt een duurzame, groene en autoluwe wijk.
Verloop van het project Saffrou

De site van 41.000 m² waarop de nieuwe stadswijk wordt gebouwd heeft een rijke geschiedenis. In de 19de eeuw werd er een weverij genaamd Saffre Frères gebouwd. In 1925 volgde de bouw van een katoenspinnerij en in 1929 werd er bijkomend een kantoorgebouw opgetrokken in art deco stijl.  Sinds 1987 stond de fabriek echter leeg.

De site krijgt een nieuwe invulling met het project Saffrou. Het totaalproject wordt in verschillende fases gerealiseerd.  In de eerste fase worden er 56 appartementen gerealiseerd, 29 huizen en een ondernemershub. In de tweede fase volgen de bouw van een woonzorgcentrum, assistentiewoningen , 26 huizen en 58 appartementen.

 

Duurzaamheid

Het groene aspect is zeer belangrijk in de nieuwe wijk. Dit wordt o.a. ingevuld door de aanleg van een “tiny forest”. Een tiny forest is een dichtbegroeid, inheems bos minimum ter grootte van een tennisbaan. Het gegeven van een tiny forest is in België nog onbekend, maar in Nederland werden er sinds 2015 reeds 21 aangelegd en het komende jaar staan er nog eens 50 ingepland. In totaal wordt er 5000m² groen voorzien op Saffrou waardoor we eerder kunnen spreken over een “urban forest”.

Daarnaast worden er bijna energieneutrale woningen gebouwd. Via een combinatie van zonnepanelen, warmtepompen en vloerverwarming kunnen fossiele brandstoffen worden geweerd. Verder wordt er ingezet op recuperatie. Zo werden bakstenen van de afbraak gerecycleerd tot zitbanken. Ook het regenwater wordt gerecupereerd.

In de 2 te bouwen ondergrondse parkeergarages zullen er laadpunten voor elektrische wagens en fietsen aanwezig zijn.

 

In de zomer van 2022 zullen de eerste bewoners hun intrek kunnen nemen in deze nieuwe stadswijk te Oudenaarde.