nieuws
09.30.2021

Parkeergarage Tech Lane in Zwijnaarde

Door de enorme groei van het Technologiepark wordt het de laatste jaren moeilijker om het te bereiken en om er een parkeerplaats te vinden. Een consortium, waarvan Wyckaert deel uitmaakte, bouwde een parkeergarage. Deze werd onlangs opgeleverd.

DBFMO- model

Via een aanbesteding met DBFMO-model (Design – Build – Maintenance –  Operate) bouwde het consortium Wyckaert – INDIGO – HUB – Slock een parkeergarage op het terrein “Tech Lane Ghent Science Park – Campus A.

 

Voorafgaand aan het project

Vooraleer over te gaan tot de aanbesteding werden er door de bedrijven op de campus heel wat initiatieven genomen opdat de werknemers hun werkplek op een alternatieve manier zouden kunnen bereiken. Een gratis pendelbus om tijdens de spits het station Gent Sint-Pieters te bereiken, een gratis fietshersteldienst, voordelige regelingen om gewone of e-bikes aan te schaffen en het ter beschikking stellen van deelfietsen. Voor veel mensen blijft de auto echter de handigste en soms de enige oplossing. De beschikbare parkeerinfrastructuur was op een gegeven moment volledig verzadigd wat leidde tot een chaotische en rommelige aanblik en onveilige situaties. Op de campus zijn meer dan 3750 mensen werkzaam en de verwachting is dat dit aantal in de toekomst nog zal toenemen.

 

De parkeergarage

Het project, dat ruwbouw, afwerking, technieken en omgevingsaanleg omvat, werd onlangs opgeleverd. De nieuwe parkeertoren, centraal gelegen tussen Syngenta en BASF, heeft een capaciteit van 500 auto’s verdeeld over 5 bovengrondse bouwlagen. De realisatie is een opstijgende spiraal met zijdelingse parkeervakken tot aan de top, waar de spiraal overgaat in een groendak om de regen te bufferen. Op het hoogste deel van het gebouw werden zonnepanelen geplaatst. Een aantal parkeerplaatsen is voorzien van oplaadinstallaties voor elektrische auto’s.

 

Er is ook gekeken naar de toekomst. Mocht het nodig zijn dan kan er een uitbreiding komen van 300 stelplaatsen.