nieuws
05.16.2018

Kennisdeling over het thema naspanning

Op woensdag 16 mei vond de tweede kennisdelingssessie plaats. Op de werf “parking Hof van Praet” te Aalter werd een uiteenzetting gegeven over het thema “naspanning”.

Onze opdracht is het bouwen van een overdekte publieke parking met plein op een dakplaat. Het geheel moet toegankelijk zijn voor de brandweer.

Omwille van de krappe uitvoeringstermijn van de ondergrondse parking en de hoge belastingen op het dak van de parking werd gekozen om de dakplaat na te spannen.

Bij naspanning worden stalen kabels in de vloer mee gestort. Deze kabels volgen de momentenlijnen in de plaat.

Elke kabel bestaat uit 7 strengen en heeft een passief anker dat in de plaat wordt gestort en een actief anker dat door de bekisting wordt gestoken. In onze dakplaat werden 220 kabels gebetonneerd.

Na het betonneren, wanneer de plaat voldoende sterkte heeft, worden de kabels aangetrokken met een vijzel op het actief ankerpunt. Gemiddeld kan dit reeds na 1 week uitharden. Aan elke streng wordt getrokken met een kracht van 22Ton.

Onmiddellijk na het aanspannen van de strengen kan de plaat ontkist worden. Wat een enorm voordeel oplevert voor de planning.

Door de optimale verhouding wapening – beton kan, ook bij grote belastingen, de draagstructuur slank gehouden worden.

Zo kon de dikte van de dakplaat hier beperkt worden tot 30cm en werden balken overbodig.